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1. The unit’s ball will take place in a couple of months, and at the BN steering 
committee, the FRGs were asked to start fund raising to help discount 
tickets?  Is that legal? 
 
No.  FRGs are prohibited from using FRG funds for such purposes.  
Planning and contributing funds to support a unit ball is not an FRG 
responsibility.  Unit balls are private social events (not official activities) 
funded by either the attendees or by a private organization.  To this end, 
AR 608-1, Appendix J, paragraph J-7(a)(3), expressly prohibits FRG 
informal funds from being spent on unit balls.   

 
2. If the FRG Informal Fund account has reached the limit of $10,000, are they 

unable to make any additional deposits from fundraisers currently 
scheduled? 
 
Yes, they are unable to make any additional deposits from fundraisers 
currently scheduled (unless those fundraisers inadvertently have already 
occurred).  The FRG informal fund account may not exceed $10,000 in 
income per year, nor shall it exceed a $10,000 balance at any time.  Thus, 
once an FRG Informal Fund account has reached its annual $10,000, it 
must cancel all upcoming fundraisers for the remainder of the calendar 
year AND until it has spent down its funds to below a balance of $10,000 
(regardless of the calendar year in which the funds were acquired).  AR 
608-1, paragraph J-7e. 

 
3. Can the FRG’s informal funds be used to buy food and drink for the FRG 

meetings? 
 

Yes, as long as some of the FRG’s informal funds have been earmarked for 
such expenditure.  AR 608-1, paragraph J-7a(2).  The FRG Informal Fund 
Standard Operating Procedures (SOP) is the authority that limits the 
informal fund expenses to those consistent with the purpose and function 
of the fund.  Thus, ensure that your SOP includes expenditures for 
refreshments at meeting.   
 

4. Our FRG is having a holiday party. We are using our informal funds. Can 
we also use Non Appropriated Funds (NAF)? 
 
No.  You may not use MWR NAFs, since the FRG is not an MWR activity or 
NAFI.  Moreover, you may not use Supplemental Mission NAFs; on JBLM, 
these funds are exclusively designated to assist commands with memorial 
services for fallen Soldiers.  Thus, Supplemental Mission NAFs on JBLM 
are not available to FRGs. 
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5. An off-post business would like to donate toys for our FRG holiday party? 
May we accept them? 

 
Under the new Army Gift Program, AR 1-100, the FRG may not accept the 
toys.  However, there are two potential alternate solutions.   
 
First, the rule—the FRG informal fund cannot accept personal property (i.e., 
non-cash or non-perishable items), because the informal fund is simply a 
bank account.  The FRG itself cannot accept any gifts, because it is an 
instrumentality of the Army, and under the new Army Gift Program (AR 1-
100), a unit commander may not accept gifts to his/her unit.   
 
The first alternate solution—if the off-post business donated the equivalent 
amount of money to the FRG informal fund, which then could be tapped to 
purchase the toys.  The FRG informal fund can offer this alternate solution 
to the offeror (since they first made the offer), but cannot solicit funds 
otherwise from outside businesses.  The maximum amount that the unit 
commander can accept from any outside entity for the FRG informal fund is 
$1000.  
 
The second alternative solution—if the off-post business does not donate 
the gifts to the FRG itself, but to the individual Families (without any FRG 
involvement).  Individuals may accept unsolicited gifts of up to $20 per 
occasion/$50 per calendar year from any source.  5 C.F.R. § 2635.204(a). 

 
6. My FRG is unhappy with the prohibition against off-post fund raising and 

wants me to set up a private organization to do our FRG fundraising. As a 
commander, may I do this? 
 
You may not, as a commander, set up such a private organization. 
 
Private organizations are non-Federal entities.  They are not part of the 
federal government, but have received express permission from the Joint 
Base Commander to operate on the installation.  Private organizations are 
subject to fewer restrictions regarding how they raise and spend funds 
than those imposed on the FRGs, including their ability to engage in off-
post fundraising. 
 
However, a commander cannot organize private organizations or direct 
their activities, including how private organizations spend their money.  
Private organizations may be established by individuals, including FRG 
members (if they so desire) to support shared goals and objectives.  These 
private organizations, may not receive preferential treatment from the 
command and must be treated the same as other private organizations in 
accordance with the Joint Ethics Regulation and AR 210-22.  For example, 
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the command may not allow them use of government or FRG resources or 
government equipment for their private organization business. 
 
Moreover, to prevent conflicts of interest, if such private organizations are 
established, paragraph 3-301 of the Joint Ethics Regulation requires that its 
leaders consist of different persons than the FRG’s leadership.   

 
7. Do we need to consult with AAFES for Right of First Refusal for all non-

food item fundraisers? 
 
Yes.  Federal regulations grant AAFES a right of first refusal to supply all 
military units, private organizations and FRGs with any non-food items 
intended for resale on JBLM.  Thus the FRG must retain, in advance, 
written right of first refusal before beginning any such fundraiser.  See 
DODI 1330.21, paragraph 6.1. 

 
8. What is the difference between a Raffle and a Drawing opportunity? 

 
Raffles are prohibited by Washington law and federal regulation because 
they are a form of gambling.  Drawings are permitted when executed as 
described here, because they are not a form of gambling. 
 
Raffles- The Army defines gambling as betting something of value (usually 
money), in a game of chance, that offers a reward or prize.  See AR 600-29, 
paragraph 3-3a.  Traditional raffles meet this definition—they are games 
where tickets are sold for a set price, all tickets are entered into a pot, and 
a ticket is drawn randomly to win the prize.  The Joint Ethics Regulation 
and Army regulation prohibits gambling on Government property.  
Moreover, Washington state law prohibits gambling.  Section 9.46 of the 
Revised Code of Washington defines a “raffle” as a game where tickets 
bearing an individual number (or name) are sold, and where prizes are 
awarded on the basis of a drawing from the tickets.   
 
Drawings- A drawing is different in that ticket have no mandatory price (i.e., 
they are not sold for a set value).  Instead, individuals wishing to 
participate can be asked to voluntarily make a donation (for example, of 
$2/ticket) in exchange for a ticket.  However, if an individual simply wants a 
ticket and does not wish to make any donation, he/she cannot be refused a 
ticket.  Donations are entirely voluntarily.  Also, the prize for a drawing 
cannot be money.  If a drawing is conducted as described here, it is not 
gambling and thus it is permitted.  Remember- no money can be required 
and no money can be awarded. 
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9. May alcoholic beverages be sold as a fundraiser? 
 
Alcoholic beverages may not be sold as a fundraiser.  Only certain entities, 
such as MWR food, beverage, and entertainment activities or on-post 
civilian restaurants, are authorized to sell alcohol on Army installations.  
AR 215-1, paragraphs 10-3 and 10-4.  FRGs are not listed as authorized 
entities, and therefore they may not sell alcohol.  

 
10. Can the FRG purchase military farewell gifts using our informal funds? 

 
No.  FRG informal funds must be used to benefit the FRG membership as a 
whole.  AR 608-1, Appendix J-7(a)(3), explicitly prohibits using FRG 
informal funds to purchase Soldier farewell gifts. 

 
11. If the unit is having an Organization Day, may the FRG Informal Fund be 

used to off-set the costs since Family Members will be in attendance? 
 

No.  FRG informal funds should not be used for unit events such as an 
Organization Day.  The FRG informal fund should only be used for the 
benefit of FRG members, not the entire unit.  On the other hand, FRG 
informal funds may be used to off-set the costs of a unit-wide FRG picnic. 

 
12. To facilitate their unit’s FRG, can commanders allow the use of government 

office space, equipment, paper, and government vehicles? 
 

Yes.  The FRG may use Government office space, computer and office 
equipment, faxes, emails, scanners, and so on to support the FRG mission.  
AR 608-1, paragraph J-4a(3).  Likewise, the FRG may use Government 
paper and printing supplies to publish FRG newsletters to relay information 
from the command and to support any FRG mission activity.  Moreover, the 
unit commander may authorize Government vehicle use in support of 
official FRG activities, to include transporting FRG members for FRG 
mission-related activities.  Please note that fundraising and social activities 
are not part of the FRG’s mission.  Thus, this equipment may not be used 
for such events. 

 
13. May the commander or FRG leader hold the position of Fund 

Custodian/Alternate Treasure? Can the First Sergeant? 
 

The Fund Custodian (Treasurer) and the Alternate must not be the unit 
commander, a deployable Soldier, or the FRG leader.  Thus, the 
commander and FRG leader are explicitly prohibited from holding this 
position.  Assuming the First Sergeant is a deployable Soldier, which will 
almost always be the case, he/she is also prohibited from serving in this 
position. 
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14. May FRGs fundraise off the installation?   
 

No.  The FRG is subject to the fundraising rules contained in the Joint 
Ethics Regulation (JER).  As such, the FRG may officially fundraise from its 
own community members or dependents and from all personnel benefitting 
throughout the installation.  AR 608-1 makes clear that an FRG may 
fundraise throughout the installation.  Fundraising will be approved by the 
appropriate commander after consultation with their ethics counselor.  
Commanders must avoid all conflicts with other authorized fundraising 
activities.  Also, depending upon where within the installation the FRG 
wishes to fundraise, approval from another authority may be required (e.g., 
the Joint Base commander, AAFES, etc.).    

 
15. Must Soldiers be in a pass or leave status to participate in fundraising for 

an FRG?  If so, may they be in uniform? 
 

The fundraising rules found in the Joint Ethics Regulation and Army 
Regulation 600-29 apply to FRG fundraising activities.  As such, Soldiers 
may participate in fundraising, but must do so in an unofficial capacity.  
They must be in a pass or leave status to participate in fundraising, and 
they should not fundraise in uniform. 

 
16. Can Soldiers and/or Family members “volunteer” their time to an off-post 

organization which would “donate” the volunteer’s “wages” to the unit’s 
FRG? 
 
No.  The fundraising rules in the Joint Ethics Regulation and Army 
Regulation 600-29 prohibit fundraising off the installation.  Volunteering 
time off post in exchange for donations to the FRG informal fund is a form 
of off-post fundraising and thus is prohibited.  Generally speaking, unit 
commanders may accept unsolicited gifts or donations of money valued at 
$1000 or less for its FRG informal fund, but that cannot be in exchange for 
FRG members conducting “volunteer” work off-post. 

 
17. What is the monetary limit a company commander may accept into the 

FRG? 
 

The monetary amount that any commander may accept into the FRG 
informal fund is $1000—after consultation with the unit ethics counselor.   

 
18. When the FRG is selling food or tangible items, may they set a suggested 

price or does everything need to be sold by donation only? 
 

Everything should be sold by donation only (i.e., not a fixed selling price).  
However, there is no prohibition to the FRG setting a “minimum donation” 
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amount for food or tangible items.  The donor can then choose to give the 
minimum amount for the item, or to give more. 

 
19. There is an organization off-post that buys donated clothing.  May the FRG 

collect unwanted clothing from their members, and sell it to the 
organization for the Informal Fund? 

 
Yes.  This is a form of fundraising among, by, and for the FRG’s members.  
The FRG may officially fundraise from its own community members or 
dependents (and from all persons benefiting from the Army organization).  
While the FRG is collecting clothing, the clothing itself is not donated to the 
FRG informal fund.  Instead, the FRG sells its donated clothing to an off-
post organization that buys donated clothing.  Thereby, the FRG converts 
the goods donated by its members into cash for the informal fund.  As 
such, this activity does not constitute fundraising with an off post entity.   

 
20. May the FRG advertise a fund raiser on the unit’s Facebook page? 
 

Yes, as long as the unit Facebook page is restricted to unit members and 
their families.  However, if the page is open to the public, then the FRG may 
not advertise a fundraiser because the fundraising is not restricted to its 
members. 

 
21. Can the FRG accept food donations such as pizza for a FRG 

event/meeting? 
 

Possibly.  If the FRG’s Informal Fund SOP permits the purchase of food for 
FRG/unit events, then accepting donated food for these meetings is 
permissible.  Donated food is a perishable item (not really tangible 
property), and, assuming the informal fund SOP permits such purchases, is 
essentially a donation to the FRG informal fund itself.  However, the FRG 
should not accept any offered tangible property (such as cooking 
equipment, etc.).  

 
22. Can the commander offer passes to Soldiers as a door prize at FRG 

meetings/events? 
 

It depends.  If the door prize requires/suggests a donation in order to be 
entered, then it is a form of fundraising.  A commander may not grant a 
pass or other incentive as a fundraising contribution inducement.  See AR 
600-29, paragraph 1-10c.  However, if the door prize is one in which all 
meeting attendees are automatically entered and there is no required or 
suggested donation, then the commander can offer passes to Soldiers as 
door prizes.  In this latter case, the pass would be essentially for “conduct 
meriting approval”—i.e., supporting the FRG by attending its meeting.  See 
AR 600-8-10, Table 5-14. 
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23. The USO offers a free Cantina at FRG/unit events which can serve pastries 
or hotdogs and soda.  May the FRG utilize this activity for meetings? 
 
Possibly.  If the FRG’s Informal Fund SOP permits the purchase of food for 
FRG/unit events, then accepting donated food for these meetings is 
permissible.  Donated food is a perishable item (not really tangible 
property), and, assuming the informal fund SOP permits such purchases, is 
essentially a donation to the FRG informal fund itself.  However, the FRG 
should not accept any offered tangible property (such as cooking 
equipment, etc.).  
 

24. Our battalion is gearing up for their winter holiday party, and each FRG was 
asked to give $500 from their FRG Informal Fund.  Can the BN legally 
request the FRG to do this? 

 
It depends.  First, the command must make clear whether this event is 
primarily a unit event or an FRG event (i.e., to benefit FRG members) and 
then utilize the proper funds.  If it is a unit MWR event or a unit ball, the unit 
may not task the FRGs to donate from their FRG informal fund.  If this is an 
FRG event, tasking subordinate units to provide FRG informal funds is 
appropriate.  See AR 608-1, Appendix J-7(a). 

 
+++++++ 
Miscellaneous questions: 
 
1.  Can Soldiers hold staff positions in the FRG, such as FRG leader? 
 
 Generally speaking, Soldiers may hold FRG staff positions, except for the 
treasurer/fund custodian position (if the Soldier is deployable).  In practice, some 
commanders choose to limit Soldier participation in staff positions, which is 
permissible.  For example, the command may choose to prohibit Soldiers from 
holding statutory volunteer positions within the FRG due to mission 
requirements.  Check your local SOP to determine the parameters governing a 
Soldier’s service on a staff position; the commander has ultimate discretion on 
this matter. 
 
 
2.  May a unit FRG have a stand-alone FACEBOOK page? 
 

Yes.  However, if the page is open to the public, then the FRG may not 
advertise any fundraisers because the fundraising is not restricted to its 
members.  If the FRG wishes to advertise fundraisers on its Facebook page, it 
should utilize a “closed” page that requires administrator permission for an 
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individual to join.  The administrator of the FRG Facebook Group must ensure 
that anyone seeking to join is a member of the FRG.  
 


